Nov 30, 1999 | door: debbie | 0 reactie(s) | reageer

Glow Eindhoven

GLOW - International Forum of Light in Art and Architecture
Eindhoven 2010 5de editie, thema: ‘(Re-)Discovering Eindhoven’
Door de inzet van CityDynamiek Eindhoven, verandert van 6 tot en met 13 november 2010, het centrum van Eindhoven weer in een forum van interventies, installaties, performances en evenementen gebaseerd op het fenomeen kunstlicht.

Thema 2010: ‘(Re-)Discovering Eindhoven’

Als de nacht valt verandert het beeld van de stad. Een deken van daglicht dat alles in eenzelfde licht zet maakt dan plaats voor eilanden van licht. Fel verlichte etalages en gevels, lichtreclames, koplampen van passerende auto’s en verkeerslichten worden als signalen ervaren in een achtergrondruis: het schijnsel over straten, pleinen en paden veroorzaakt door de openbare verlichting. De nacht - hét domein van de fantasie en magie – in Eindhoven vormt het podium voor GLOW 2010.

‘(Re-)discovering Eindhoven’ zet bekende stedelijke ruimtes door middel van kunstlicht in een ander perspectief en belicht onverwachte plekken in de binnenstad. GLOW 2010 richt zich daarmee op locaties die de verbeelding van kunstenaars prikkelen. Bekende situaties krijgen een nieuwe betekenis en voor de bewoners van de stad worden plekken die onzichtbaar zijn of genegeerd worden vanwege hun obscure karakter door licht onthuld. Denk daarbij aan duistere hoekjes met afvalcontainers en schamele achterkanten van luxe winkelfaçades, met afvoerpijpen, airco’s, bewegingsdetectoren, beveiligingshekken en nooduitgangen. Overdag levenloos en oninteressant, in de nachtelijke uren zinnenprikkelend, onherbergzaam en soms onheilspellend. Deze locaties stimuleren de verbeeldingskracht van kunstenaars en inspireren ze in hun zoektocht naar de zichtbare en verborgen stedelijke identiteit.

‘(Re-)discovering Eindhoven’ toont de stad in andere gedaantes. De stad als ruimte voor retoriek, vertelling, herinnering, dialoog en zelfreflectie. GLOW 2010 toont kunstenaars die de betovering terugbrengen in de binnenstad door lichtobjecten toe te voegen aan het bestaande straatbeeld. Verleidingstechnieken en drama worden daarbij niet geschroomd. Andere kunstenaars bouwen aan hun eigen vertelling en maken daarbij gebruik van materialen die zij vinden in de omgeving. Een aantal gaat een dialoog aan met de omgeving door gebruik te maken van bestaande muurvlakken die dienst doen als reusachtige projectieschermen. Anderen buiten het interieur uit van een bestaand gebouw voor hun persoonlijke ontdekkingstocht.
Eén ding hebben allen gemeen. Op diverse locaties verschijnt iets dat van het gewone afwijkt, iets dat een verrassing kan zijn of wellicht een klein wonder. Iets dat opmerkzaamheid aantrekt en vasthoudt, als vreemd ervaren wordt en mogelijk niet direct te doorgronden is. Maar ieder kunstwerk zet gedachten en gevoelens over een plek in beweging met behulp van de magische kracht van licht

 

Bron: Glow

Reakties

Plaats reaktie

 
 

Netwerken

 

Nieuws

Publicatie in Hondenleven

Nov 30, 1999 | kommentaar0
 

 Een van mijn foto's is gepubliceerd in het blad Hondenleven. Hèt tijdschrift voor iedereen met een hart voor honden. 

Lees meer

Perzische kat

Nov 30, 1999 | kommentaar4
 

Hero, Perzische kater.

Hero is een grote schat, hij gedraagt zich een beetje als een hond.

Lees meer

Airedale Terriers

Nov 30, 1999 | kommentaar3
 

Sinds kort is mijn fotostudio klaar en kan ik naar hartelust fotograferen.

Lees meer

Bichterweerd

Nov 30, 1999 | kommentaar0
 

Na afloop van de baggerwerken herstelt het bedrijf Bichterweerd het gebied in oorspronkelijke toestand.

Lees meer

Rotterdam, Kop van Zuid

Nov 30, 1999 | kommentaar1
 

Met onze fotoclub reisden wij op zondag 24 oktober naar de Kop van Zuid in Rotterdam onder de bezielende begeleiding van fotograaf Evan Iatrakis. Aldaar aangekomen troffen wij een uitermate fotogenieke omgeving aan voorzien van prachtige architectuur.
 

Lees meer